Türkiye'de Öğretmen Olmak

“Yeni Arayış Girişimcileri” Villa Zurich Hotel’de Türkiye’de öğretmen olmak konulu toplantı düzenledi. Toplantının moderatörlüğünü Kavram Eğitim Bilimleri Kurucusu Bahattin Durmuş ve Fen Bilimleri Dershaneleri kurucusu Nazım Arıkan yaparken birçok eğitimci de toplantıda bulundu.

Rakamlarla öğretmenlerin durumu

Toplantının moderatörlüğünü yapan Fen Bilimleri Dershaneleri kurucusu Nazım Arıkan, öğretmenler üzerinde yapılmış bir araştırma sonucunu paylaştı. Araştırmadan çıkan sonuç Türkiye’de öğretmenlerin çok zor koşullarda yaşadığını gösteriyor. Araştırmadan bazı rakamlar şöyle; öğretmenlerin % 78’i borçlu durumda, bu borçların % 40 çevreye olan borç, % 15 ise kira borcu. Öğretmenlerin % 52’si bir yıl boyunca hiç sinema, tiyatro veya baleye gitmezken % 41 ise hiç panel sempozyum gibi toplantılara katılmamış. Öğretmenlerin %85’i hiç günlük gazete okumuyor ve öğretmenlerin % 69 ayda bir kitap okuyor. Öğretmenlerin % 4’ü yeterli derecede ikinci bir dil biliyor.

Türkiye’de öğretmen olmak konulu toplantıda ağırlıklı olarak Türkiye’deki eğitim sorununa vurgu yapılarak çözüm yolları arandı. Toplantıda söz alan Terakki Vakfı Okulları Genel Müdürü Mehmet Güneş, bir eğitimcinin Önce kendine sonra öğrencisine sonra sektörüne hesap verebilir özgüvende olması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Eğitim komplike bir sistem Tasarımıdır. Merkezinde öğrenci olmakla birlikte en önemli taşıyıcı şüphesiz öğretmendir. Öğretmenin eğitim gibi önemli bir görevi üstlenip sorumluluk alırken her çocuğun hayata hazırlanmasında önemli bir kişi olduğunun farkında olmalıdır. Bu nedenle lisans eğitimini tamamlayıp diploma almakla  öğretmen olunamıyor. Diploma sadece öğretmenliğe başlama hakkı veriyor.

“Oysa sahadaki uygulama ve süreçlerde karşılaştığı sorunlara etkili ve geçerli çözümler ürettikçe, çözümlerini uluslararası literatürden beslenerek kalıcı hale getirdikçe, istenilen merak ve aydınlıkta oldukça kendini ve mesleğini olgunlaştırır. Önce kendine sonra öğrencisine sonra sektörüne hesap verebilir özgüvende olmalıdır. Bu nitelikleri saymakla bitiremeyiz.

“Yeni Arayışlar gibi oluşumların ve platformların bu mesleğin gelişmesine katkı sağlama olanakları yaratması bir fırsattır. Bu fırsatları ve emekleri mesleğin ve sektörün hizmetlerini iyileştirmelerle, eğitimde deneyimlerden iyi örneklerle güç birliği yaparak yaralı çalışmalarla enerjimizi harcamalıyız. Tespitler, sorunlar, fırsatlar, çözüm önerileri bağlamında yapılanmak daha çok zaman kazandıracaktır.”

Bir diğer konuşmacılardan Fen Bilimleri Dershaneleri Beşiktaş Şube Müdürü Nevin Pekşen, eğitimdeki düzensizliğin tek sebebi öğretmenlerin olmadığını ve buna sebep birçok etmen olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye’de eğitim konusundaki çoğu başarısızlığı öğretmenlere mal etmek doğru değildir. Çünkü eğitimde tek etkili öğretmen değil… Bu etmenler arasında yetiştirilme tarzı vardır, din vardır. Özellikle 1980 öncesi ve sonrası dönem incelendiğinde büyük değişim olduğu gözlenecektir. Günümüzde 80 döneminde itibaren araştırma ve sorgulamadan kaçınarak eğitim anlayışını sürdürülmesi bugün Türkiye’de ezberci eğitimi doğurmuştur. Böyle bir eğitim sisteminde tek sorumlu öğretmenin gösterilmesi doğru değildir.”

Toplantıda söz alan bir diğer konuşmacı Fen Bilimleri Üsküdar Şube Müdürü Yahya Yaylagül, özel eğitim veren kurumlardaki öğretmen kalitesinin devlet okullarında da yakalanması ve bu yönde çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini aktardı. Yaylagül konu ile ilgili şu şekilde konuştu:

“Özel eğitim kurumları olan dershanelerle devlet okullarını karşılaştırdığımızda büyük fark olduğunu görüyoruz. Örneğin Fen Bilimleri Dershanelerine gelen bir öğretmen 2 yıl deneyimli bir öğretmenin yanına verilir ve öğrencilere en iyi eğitim nasıl verilir, test soruları nasıl çözdürülür, test soruları nasıl hazırlanır, alanında nasıl daha iyi olur gibi konularda bilgi sahibi olması sağlanıyor. Fakat devlet okullarında Milli eğitim Bakanlığı 21 gün hizmet içi eğitim düzenliyor ve bunun ne kadar etkili olduğu ortada. Bir diğer sorun üniversiteden mezun olup sonrasında KPSS’den yüksek puan alarak öğrenmen olanlar belirli bir kriterden geçirilmeli. Öğretmen adayının sadece diploması değil, duruşu, konuşması da çok önemlidir.”

Diğer Haberler