Kentsel dönüşümün fırsatçılığa dönüştürülmemesi gerektiğini vurgulayan Agaoğlu, “ Halkın projeyi ranta ve fırsatçılığa çevirmemesi için zihniyet devrimi şart” dedi.
Yeni Arayışlar Girişimi’nin Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen toplantısında kentsel dönüşümün projesi ele alındı. Trabzonlu İş Adamları ve Bürokratları Derneği’nde gerçekleşen toplantıya Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Nuh Beton Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, İstanbul İnşatçılar Derneği Genel Sekreteri Abdullah Baysal, CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Atlas Proje ve Arazi Geliştirme Şirketi Kurucusu Tavit Köletavitoğlu, Çağla Mühendislik ve Mimarlık Şirketi ortaklarından Kemal Akpınar,Canan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Akyazıcı, Önay İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aktaş ,Nuh Beton Genel Müdürü Ayhan Güleryüz’ün yanı sıra inşaat sektöründen çok sayıda iş adamı katıldı. Kentsel dönüşümün önündeki sorunların tartışıldığı toplantıda, katılımcılar Kentsel dönüşümün ranta ve fırsatçılığa dönüştürülmemesi gerektiğinin altını çizerek, belediyelerin ve Yapı Denetimin ortak karar alarak projeyi yürütmelerini istiyor. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, “ Kentsel Dönüşüm Yasası ilk olarak 2004 yılında çıktı. O zaman devlet, taşın altına elini sokmadı. Şimdi ise büyük bir dikkatle projeyi takip ederek, ortaya çıkan aksaklıkları çözmeye çalışıyor” diye konuştu. Türkiye Cumhuriyeti’nin her sorunu her konuyu çözüme kavuşturacak büyüklükteki bir devlet olduğunu belirten Ağaoğlu, “Yeter ki halk, belediyeler ve müteahhitler projeyi ranta ve fırsatçılığa çevirmesin. Bunlar olmazsa proje başarıya kavuşur. Bu da biraz zor gözüküyor. Başarısızlığın olmaması için zihniyet devrimi gerekiyor” dedi.
Küçük parseller birleştirilmeli
Toprak parsellerinin kentsel dönüşüm için birleşmesi gerektiğini söyleyen Atlas Proje ve Arazi Geliştirme Şirketi Kurucusu Tavit Köletavitoğlu ise, “ Küçük topraklardan çağdaş binalar çıkmıyor. Bu parsellerin birleşmesi gerekiyor. Güvenli sağlam binalar geniş alanlar üzerine kurulur” diye kaydetti. Köletavitoğlu sözlerini şöyle sürdürdü : “ Avrupa’da ve ABD’de kentsel dönüşüm projeleri 2. Dünya Savaşı’ndan sonra başladı. Bizde ise hala yapılamıyor. Çünkü inşaatçılara ve belediyelere pay çıkacağı için pastayı paylaşma derdinden böyle önemli projeleri gerçekleştiremiyorlar. Bunu kar gütmeden uzlaşarak yapmalıyız” dedi. Canan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Akyazıcı ise, “ Kentsel dönüşümü ranta çevirmek, dönüşüm planının açmazlarından. Hükümet, belediyeler birlikte hareket etmeli” diye belirtti. Kentsel dönüşümde güvenli yapıların değil, yaşanılabilir yapıların olması gerektiğini söyleyen Akyazıcı, “ Park sorunu olmadan ulaşım zenginliğine önem verilmelidir. Yoksa 1970 ve 1980’lerde kooperatiflerde hayat nasıl çekilmez olduysa bugünde aynısı olur” dedi.
8 milyon konut yıkılır
Nuh Beton A.Ş. Genel Müdürü Ayhan Güleryüz ise, “ Türkiye’de 19 milyon konut var. Bunların yaklaşık 8 milyonu olası bir depremde yıkılacak. Binalarımızı depremlerden önce yenilemeliyiz” dedi. Ayrıca nüfusun yüzde 80’inin büyük şehirlerde yaşadığını belirten Güleryüz, sanayiyi ve insanları şehrin dışına çıkararak yeni sağlam ‘uydu kentler’ yaratmalıyız” şeklinde konuştu. Devletin, belediyenin, vatandaşın projeye bakış açısının farklı olduğunu belirterek olası bir depremde İstanbul’daki konutlarının yüzde 67’sinin yıkılmaya mahkum olduğunu söyleyen İstanbul İnşatçılar Derneği Genel Sekreteri Abdullah Baysal ise, “ Vatandaşlarımız zor koşullarda fakirlikten dolayı dayanıksız evlerde yaşamaya mecbur bırakılmış. Bu tarz projelerle bunları aşmamız mümkün” diye vurguladı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ise Belediyeler ve kamu kurumları arasında anlaşmazlık var. Kentsel dönüşümün kimin yapacağı belli değil. Uzlaşmayla bir an önce bu sorunların ortadan kalkması gerekiyor” dedi. Oran, “ Proje kapsamında yapılacak yolların da geniş ve engelli yurttaşlarımızın rahatça geçebilecek şekilde yapılmalıdır. AB kriterlerine göre bunların yapılması gerekiyor. Maalesef ki hükümet bu konuda hiçbir çalışmada bulunmadı. Hükümetten talebimiz yapılacak olan projenin tüm halkımızı kapsayacak şeklinde olmasıdır” diye belirtti.
Üniversiteler pasif
Kentsel dönüşümde, samimiyetsizliğin olduğunu söyleyen Malatya İş Adamları Derneği Başkanı Yunus Aktaş, “ Böyle projelerin gerçekleşebilmesi için partiler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar rasyonel düşünmelidir. Projeyi kendi menfaatlerine dönüştürmemeliler ” diye belirterek, “ Özellikle üniversiteler bu konuda pasif. Projeye sahip çıkmıyorlar. Bu proje hepimizin. Gelecekte çocuklarımız ve torunlarımız konutlarında sağlam deprem kaygısı olmadan oturabilmelidir. Bu nedenle projeye herkes sahip çıkarak, samimiyet çerçevesinde yaklaşmalı” diye söyledi. Çağla Mühendislik ve Mimarlık ortaklarından Coşkun Akpınar da, “ Deprem insanları öldürmez, yapılar öldürür. Dayanıklı binalar yapmamız gerekir. Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm projesi örnek proje. Bu projelerin yaygınlaşarak Kadıköy ve Şişli gibi ilçelerde de yapılması gerekiyor. Olası bir depremde dar yolardan itfaiyeler ve yardıma gidenler vatandaşlar, insanları kurtaramazlar. Üniversiteler bu konulara acil el atmalıdır. Onlarda fikirlerini kamuoyuyla paylaşmalıdır” dedi.