Kentler ve Dönüşüm Zirvesi Sarıyer'de Gerçekleşti

Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği'nin (YAPDER) organize ettiği,moderatörlüğünü KalDer Yönetim Kurulu Üyesi Cem H.Bektaş’ın yaptığı Sarıyer Belediyesi ve MEF Üniversitesi işbirliğiyle oluşturulan,“Yeni Yaşam Biçimi Kentler” ve “Dönüşüm Zirvesi” 20 Nisan’da MEF Üniversitesinde Sarıyer’de yapıldı. 
 
Kentsel Dönüşümün bir bütün olarak ele alındığı ve tüm yönleriyle tartışıldığı zirvenin birincisi de yine günümüzden üç yıl önce yine Sarıyer’de yapılmıştı. 20 Nisan 2016 tarihinde yapılan son zirvenin ilk konuşmacısı İMSAD (İnşaat malzemeleri Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Fethi Hinginar, inşaatta ve inşaat malzemelerinde  kalitenin önemini vurgulayarak, bu konuda el birliği yapmanın önemine dikkat çekti.Zirve de konuşmacı olarak; Fethi Hinginar (İMSAD Genel Başkanı),  ile birlikte Engin Keçeli (İNDER Yönetim Kurulu Başkan Vekili), Doç.Dr. Ece Ceylan Baba (Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi), Prof.Dr. İclal Dinçer, (Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü) ve Prof.Dr. Arda İnceoğlu (MEF Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı) da yer aldılar..
 
"Devlet Kendini Yatırımcı Olarak Görmemeli"
 
MEF Üniversitesi Maslak Kampusu’nde gerçekleşen etkinliğin açılışını Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç yaptı. Konuşmasında Kentsel Dönüşüm hakkında halkın beklentilerine değinen ve bu beklentilere çok önem verdiklerini ifade eden Genç, "Bu alanlardaki, mahallelerdeki dengeler bozulmadan kentsel dönüşüm sağlanmalıdır" dedi. 
 
“Bu sorunun çözümünde devlet, kendisini yatırımcı olarak görmemeli, yeri gelince vatandaş için kendi payından vazgeçmeyi bilmelidir” diyen Genç, katılımcılara Sarıyer'de 56 bin 518 adet binanın bulunduğu ve bu binalardan 85'inin yasa gereği yıkıldığı bilgisini verdi.
Genç sözlerini şöyle tamamladı: "Kentsel dönüşümde yerel yönetimler mutlaka yer almalıdır. Bunun yanı sıra yapılan dönüşüm sonunda halkın yaşam kalitesi ve refah seviyesi yükselmiş olmalıdır.
 
"Kentsel Dönüşüm'de Deprem Faktörü Gözden Kaçmamalı"
 
Konuşmacılar arasında yer alan İNDER Yönetim Kurulu Başkan Vekili Engin Keçeli, depremin kentsel dönüşüm konusunda 'deprem'in önemine vurgu yaparak Sarıyer'de sadece depremi inceleyecek ve bu konuda çalışma yürütecek yeni bir Sivil Toplum Kuruluşu oluşturulması fikrini ortaya koydu.
 
Yapıların kalitesine önem verildiğini dile getiren Keçeli, izolasyon konusunda çalışmaların ileri bir boyuta taşınması gerektiğini sözlerine ekledi. Keçeli artık Türk tüketicisinin bilincinin çok yükseldiğini, eskiden dairelerde parke vs. gibi konularla ilgilenen vatandaşların , günümüzde, en ileri teknolojiyi gerektiren incelikleri bile sorgular hale geldiklerini vurguladı.
 
"Toplum Kültürü Korunmalı"
 
YAPDER tarafından düzenlenen zirvede söz alan Doç.Dr. Ece Ceylan Baba ‘Biz bilim insanları ve yapı sektöründeki insanlar kentsel dönüşüm noktasında yeniliklere açık olmalı diyerek sözlerine başladı. Baba konuyla alakalı, "Türkiye'de özelliklede İstanbul'da kentsel dönüşümün temsil edildiğini düşünmüyorum. Kentsel bellek, toplum kültürünün korunması için nitelikli bir şekilde kentsel dönüşüm yapılmalı" dedi.
 
“Toplumun Refahı Her Şeyden Önemli”
 
İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar ise,’Bugün Türkiye’de kentsel dönüşümü konuşuyor olmamızın tek sebebi yakın zamandaki Marmara depremidir ‘diyerek söze başladı. Hinginar, ‘Bu depremde çok sayıda vatandaşımızı kaybettik, birçok da yaralımız vardı, o günden bu güne ne kadar yol alabildik, neleri geliştirdik ?’diye soru sorarak sözlerine devam eden Hinginar, “Kentsel dönüşüm noktasında yapılan birçok yenilik de var ancak yapı denetim sistemlerinin Türkiye’de çok iyi çalıştığını söylemek mümkün değil” dedi.
Yapı yasasının olmadığını katılımcılara hatırlatan Hinginar, konuyla alakalı birçok yönetmeliğin olduğunu ancak yenilenmesi gerektiğini ifade ve şu sözlerle konuşmasını tamamladı: “Kentsel dönüşüm sadece yapılar dikmek değildir aynı zamanda toplumun refahı, yaşam kalitesi göz önüne alınmalı ve gündemde olmalıdır.
 
“Sosyal Dokuyu Yok Ediyoruz”
 
Konuşmacılardan Prof.Dr. Arda İnceoğlu ise sözlerine sokaklarda oyun oynayarak büyüyen son kuşak benim ve bu kent kültürü adına büyük bir problem diyerek başladı. Kentsel yenilenmenin Türkiye’de gerekli olduğunu ifade eden İnceoğlu, “Değişime oldukça fazla açık bir toplumuz. Bu konuda biraz daha muhafazakar olunması gerektiğini düşünüyorum. Eğer muhafaza edemezsek sosyal dokunun yok olması söz konusu olabiliyor” dedi.
 
"Bu Yapıları Üçüncü Kuşak Beğenmeyecek”
 
Prof.Dr. İclal Dinçer mevcut yasaların yapıların yıkılıp yeniden yapılanması yönünde olduğunu dile getirerek bu yaklaşımın yanlışlığına dikkat çekti. Dinçer Bu yaklaşımla mücadele edilmesini gerektiğini özellikle vurguladı..Dinçer, “Yasanın tanımlamadığı birçok nokta olduğunu dile getirerek , “Kentsel rant adına bir girdabın içerisindeyiz. Bu girdaptan çıkamazsak kentlerimiz yaşanamayacak duruma gelecek” şeklinde konuştu.
 
Çok boşa gidecek, belki de  gelecek dönemlerde üçüncü kuşağın hiç beğenmeyeceği yapıların inşa edildiğine değinen Dinçer, “Yapıların tamamıyla insan odaklı olması gerekli. Her yerin kendine özgü sorunları vardır bunlar tek tek ve itinayla  incelenerek kentsel dönüşüme gidilmelidir” dedi.
 
Zirve sonunda gerçekleştirilen soru cevap bölümünde, özellikle muhtarlar, kendi görüşlerine ve vatandaşların görüşünün alınmadan atılacak adımlarda başarı şansının az olacağı konusunda yorumlarda bulundular.
 
Toplantının sonuç bildirgesinde, kentsel dönüşümün bir bütün olduğu, bu bütünün içinde inşaat yanında sosyoloji ve hatta felsefe biliminin de mutlaka yer almasının, başarılı sonucu yakalamada etkisi olduğuna dikkat çekildi.
 
Dizi dizi bina dikmenin aslında kentleşmede bir çözüm olamadığı, burada oturan insanların sosyal yaşamlarının dikkate alınmamasının, sonuçta ciddi hayal kırıklıkları yaratma yanında, çözümü zor , kalıcı sosyal sorunlar yarattığının unutulmaması gerektiği vurgulandı.
 

Diğer Haberler