Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği’nin (YAPDER) organize ettiği Meyyali Buluşmaları’nın bu ayki konuğu Arnavutluk Büyükelçisi Genci Muçaj oldu
Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) değişik toplantılara ve buluşmalara imza atarak işadamlarının ufkunu genişleterek, yeni buluşmalara katkı vermeye devam ediyor.
Bu bağlamda YAPDER İstanbul’da farklı ülkelerin temsilcileriyle bir araya gelip yeni ilişkilerin gelişmesini hedefliyor…
Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen Meyyali Buluşmalarına Arnavutluk Cumhuriyeti’nin Türkiye Büyükelçisi Genci Muçaj konuk oldu.
İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi noktasında fikir alışverişinde bulunulan toplantıda Türk- Arnavutluk ekonomisine nasıl katkı sağlanır? Konusu tartışıldı.
Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği, Türk İş adamları ile Arnavutluk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Genci Muçaj bu önemli toplantıda bir araya getirdi.
Toplantıda Türk ekonomisi enine boyuna tartışıldı. Türk iş adamlarının Arnavutluk’a yatırımda bulunmaları gerektiği de konuşuldu.
Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda Arnavutluk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Genci Muçaj ile birlikte Türk-İş Dünyasından İmam Altınbaş, Gürbüz Çaban, Ali Şahin,Çağatay Sahin, Cem H. Bektaş, Recai Delibaşoğlu, Engin Akman,Hüseyin Çorbacıoğlu, Mehmet Önder, Sevgi Atalay,Betül Arım,Sevda Yılgaz,Müslüm Güler,Pınar Çetinar ve Esra Alkan,Mehmet Gözcü’nün aralarında bulunduğu çok önemli isimler vardı.
Türkiye Arnavutluk ticari ilişkilerinin istenen boyutta olmadığını söyleyen Büyükelçi Muçaj, toplantıya katılan işadamlarına tarihi bir çağrı yaparak Arnavutluk’un ticari ilişkilerinden Türkiye’nin bir numara olması gerektiğini vurguladı.
Büyükelçi Muçaj şöyle devam etti:
Arnavutluk’un ticari ilişkilerinden Türkiye üçüncü sırada. Arnavutluk en çok İtalya ile iş yapıyor. Sonra Yunanistan geliyor. Türkiye üçüncü sırada… Bunu bir numara yapmamız gerekiyor.Böyle olması da doğal olan. Ben burada kendimi ülkemde gibi hissediyorum. Bizimle iş yapan Türk işadamlarının da kendilerine Arnavutluk’ta kendi ülkelerinde gibi hissettiklerini düşünüyorum. Çok ortak değerimiz var. Mehmet Akif Ersoy bizim içinde sizin içinde çok önemli bir isim… Ankara’da sokakta gezdiğim zaman herkes beni Türk sanıyor. Türkçe sorular soruyorlar. Bana kendilerinin bir parçası gibi davranıyorlar. Ağustos ayında ramazandan dolayı kuşku duymuştum restaurantlar kapalı olduğu için karımda yanımda olmadığı için nasıl yemek yiyeceğim diye düşünmüştüm ama gördüm ki restaurantlar full dolu. Türkiye dışarıdan göründüğü gibi değil, içeriden bakıldığında iyi insanlarla dolu tam bir Avrupa ülkesi. Ben sadece Arnavutluk büyükelçisi değilim aynı zamanda Türkiye’nin diğer ülkelere karşı büyükelçisiyim. Aramızda 160 imzalanmış anlaşma var. Sağlık konusunda, askerlik konusunda, kültür konusunda yani her konuda imzalanmış anlaşmamız var. Yemeklerimiz bile birebir birbirine benzer. Arnavutluğa geldiğinizde sıcakkanlılıkla karşılanacaksınız. Siz türküm deyince sizi kucaklarlar. Ve ben aynı şekilde Arnavut olarak Türkiye’ye geldiğimde sizler beni öyle karşıladınız.
Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilere de değinen Mucaj, “Türkiye ile en yakın ülke olmamıza rağmen Türkiye ekonomik açıdan en yakın ülke değil bize. Çünkü Türkiye şuanda 3. Sırada, 1. Sırada İtalya, 2. Sırada Yunanistan 4. Sırada Çin ve gerisi var. Ama gerekli olan şey Türkiye’nin 1. Sırada olması. Her seferinde daha iyiye gittiğini biliyoruz. Çünkü biz birbirimizi çok iyi tanıyoruz” dedi.